Elmúltál 18 éves?

Igen

Nem



Az oldal cookie-kat használ, ha belépsz elfogadod ezt.
Adatvédelmi beállítások






Are you at least 18 years old?

Yes

No



This site uses cookies, if you enter, you accept this.
Privacy settings



Pezsgő készítés

MÉTHODE TRADITIONNELLE


A tradicionális eljárással készített pezsgők legkevesebb 24-36 hónapig érlelődnek a pincékben. Az eljárás különlegessége, hogy a pezsgő abban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött. A seprőt degorzsálással távolítják el a palackból. Jellemzői: másodlagos erjedés és érlelés során keletkezett, úgynevezett élesztős íz- és illatvilág.

LEGFŐBB JELLEMZŐJE: A PALACKBA TÖLTÖTT BOR LEGKÖZELEBB AKKOR HAGYJA EL A PALACKOT, AMIKOR A FOGYASZTÓ PEZSGŐKÉNT A POHARÁBA TÖLTI 

Traditionnelle pezsgőink

TÖRLEY Nyerspezsgő Chardonnay
TÖRLEY Chardonnay Brut

Tradicionális Törley pezsgő készítés
Az eljárás

Alapbor előkészítése, szűrése

  • A bor tirage likőrözése (24 g/l cukortartalmat kell beállítani, ebből keletkezik az erjedés során kb.6,0 bar nyomás, 4g/l cukor = 1 bar nyomásemelkedés).
  • Palackozás 0,75 l-es egyedi palackba, lezárás rozsdamentes koronazárral (régen tirázsdugó (négyszögletű tömör parafa) és agraf (fémkapocs)).
  • Erjedés 12-14 oC-on, 2-3 héttel a pal. után indul be és min. 2-3 hónapig tart.
  • Érlelés máglyákban, kb. 2-3 évig, 1/2 évente átmáglyázás (máglyában mindenütt más a hőmérséklet ezért a szélén lévő palackokat középre az elején lévőket hátra és fordítva, kell átrakni).
  • Érlelés után a palackok felrázva, a vízszintessel bezárt 30o-os szögben fejjel lefelé a rázópadra kerülnek, cél: a seprő (elhalt élesztősejtek) palackszájhoz juttatása
  • 1/4 vagy 1/8 forgatás egyik irányba, 2 nap pihenő után ugyanez másik irányba, cél: a seprő egy vékony csíkban álljon össze a palack falán.
  • 2 nap pihenő után elkezdődik a forgatás, a palack fokozatos döntése mellett, a forgatás és a döntés mértéke függ a seprő tömörségétől, az ülepedésétől, tapadásától. Kb. 4 hét forgatás után jut el a seprő a palack szájához.
  • Giropaletta: A rázás művelete gép segítségével. A művelet gyorsabb, a legtöbbször hatékonyabb.
  • Seprő fagyasztás a fagyasztókádban –20oC-os CaCl oldatban történik, kb. 8 perc alatt a seprő egy jégdugóba fagy.
  • Degorzsálás (a palack szájába fagyott seprőt eltávolítjuk úgy, hogy levesszük a palackról a koronazárat, ekkor a pezsgő nyomása kilövi a jégdugót).
  • Expedíciós likőr adagolás: (pezsgő leszívás (max. 1-2 ml, ha kell), likőr adagolás, szintre töltés a leszívott pezsgővel). Ilyenkor állítjuk be a címkén feltüntetett édességi kategóriának megfelelő cukortartalmat.
  • Zárás parafadugóval, a dugó rögzítése drótkosárral
  • Forgatás: a palackokat megforgatjuk, hogy az expedíciós likőr és a pezsgő jól elkeveredjen.
  • Pihentetés min. 1 hónapig, a pezsgő és a likőr összeérése érdekében, mikrobiológiai ellenőrzés.
  • Kiszerelés: címkézés, kartonozás