Elmúltál 18 éves?

Az oldal cookie-kat használ, ha belépsz elfogadod ezt.
Adatvédelmi beállítások






Are you at least 18 years old?

This site uses cookies, if you enter, you accept this.
Privacy settings



MÉTHODE TRADITIONNELLE


A tradicionális eljárással készített pezsgők legkevesebb 24-36 hónapig érlelődnek a pincékben. Az eljárás különlegessége, hogy a pezsgő abban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött. A seprőt degorzsálással távolítják el a palackból. Jellemzői: másodlagos erjedés és érlelés során keletkezett, úgynevezett élesztős íz- és illatvilág.

LEGFŐBB JELLEMZŐJE: A PALACKBA TÖLTÖTT BOR LEGKÖZELEBB AKKOR HAGYJA EL A PALACKOT, AMIKOR A FOGYASZTÓ PEZSGŐKÉNT A POHARÁBA TÖLTI 

Traditionnelle pezsgőink

TÖRLEY Nyerspezsgő Chardonnay
TÖRLEY Chardonnay Brut

Tradicionális Törley pezsgő készítés
Az eljárás

Alapbor előkészítése, szűrése

  • A bor tirage likőrözése (24 g/l cukortartalmat kell beállítani, ebből keletkezik az erjedés során kb.6,0 bar nyomás, 4g/l cukor = 1 bar nyomásemelkedés).
  • Palackozás 0,75 l-es egyedi palackba, lezárás rozsdamentes koronazárral (régen tirázsdugó (négyszögletű tömör parafa) és agraf (fémkapocs)).
  • Erjedés 12-14 oC-on, 2-3 héttel a pal. után indul be és min. 2-3 hónapig tart.
  • Érlelés máglyákban, kb. 2-3 évig, 1/2 évente átmáglyázás (máglyában mindenütt más a hőmérséklet ezért a szélén lévő palackokat középre az elején lévőket hátra és fordítva, kell átrakni).
  • Érlelés után a palackok felrázva, a vízszintessel bezárt 30o-os szögben fejjel lefelé a rázópadra kerülnek, cél: a seprő (elhalt élesztősejtek) palackszájhoz juttatása
  • 1/4 vagy 1/8 forgatás egyik irányba, 2 nap pihenő után ugyanez másik irányba, cél: a seprő egy vékony csíkban álljon össze a palack falán.
  • 2 nap pihenő után elkezdődik a forgatás, a palack fokozatos döntése mellett, a forgatás és a döntés mértéke függ a seprő tömörségétől, az ülepedésétől, tapadásától. Kb. 4 hét forgatás után jut el a seprő a palack szájához.
  • Giropaletta: A rázás művelete gép segítségével. A művelet gyorsabb, a legtöbbször hatékonyabb.
  • Seprő fagyasztás a fagyasztókádban –20oC-os CaCl oldatban történik, kb. 8 perc alatt a seprő egy jégdugóba fagy.
  • Degorzsálás (a palack szájába fagyott seprőt eltávolítjuk úgy, hogy levesszük a palackról a koronazárat, ekkor a pezsgő nyomása kilövi a jégdugót).
  • Expedíciós likőr adagolás: (pezsgő leszívás (max. 1-2 ml, ha kell), likőr adagolás, szintre töltés a leszívott pezsgővel). Ilyenkor állítjuk be a címkén feltüntetett édességi kategóriának megfelelő cukortartalmat.
  • Zárás parafadugóval, a dugó rögzítése drótkosárral
  • Forgatás: a palackokat megforgatjuk, hogy az expedíciós likőr és a pezsgő jól elkeveredjen.
  • Pihentetés min. 1 hónapig, a pezsgő és a likőr összeérése érdekében, mikrobiológiai ellenőrzés.
  • Kiszerelés: címkézés, kartonozás