Elmúltál 18 éves?

Az oldal cookie-kat használ, ha belépsz elfogadod ezt.
Adatvédelmi beállítások


Are you at least 18 years old?

This site uses cookies, if you enter, you accept this.
Privacy settingsTörley pezsgős üveg és pohár

A Törley család


Törley József családjának története a 17. századba nyúlik vissza, amikor az egyesített keresztény seregek Lotharingiai Károly herceg fővezérlete alatt Budát ostromolják, hogy visszavegyék a török császártól. Egy Schmierl nevű német lovag különösképpen kitünteti magát a hitetlenek elleni harcban. Leszármazottja, Schmierl Károly Ágost, aki néhány évtizeddel később már Újvidéken él, császári és királyi fourier (szállásmester, élelmezési altiszt).

Károly Ágost fia, János (1768-1825) Laudon császári generális futárja. Mikor a harcban megsérült a tábornok, levelet küld Szabadka város tisztelt tanácsának, kérve a tanácsurakat, adjanak munkát a járóképtelenné vált Schmierl Jánosnak, hősies és példás magatartásának elismeréseképpen. A sérült vitéz katona jutalma a bácsmegyei Küllőd jegyzői állása lesz, ahol azonban háza néhány évvel később kigyullad, és a béna harcos benne ég.

Fia Valentin (1823-1900) atyja példáját követve katonának áll, részt vesz az 1848-49-es küzdelmekben, és izzó magyarságának tanújeleként nevét Törlei Bálintra magyarosítja. A vadászhadnagy Törlei a szabadságharc leverése után követi Kossuth Lajost a törökországi Sumlába az emigrációba, ahol Kossuthtól írásos diicsérő elismerést kap, amelyet élete végéig ereklyeként őriz. A magyar név kiválasztásában szerepet játszott, hogy eredeti német neve, Schmierl, a schmieren-ből illetve a streichen-ből származik, ami annyit jelent, mint kihúzni, törölni (Törlei).

Törlei Bálintnak és feleségének Vojnits Máriának három fia és egy lánya születetik: Antal (1853-1899), Gyula (1855-1935), József (1858-1907) és Ilona (1858-1890). A fiúk szakítanak a családi tradícióval és polgári pályát választanak. Törley József a grazi kereskedelmi akadémia elvégzésekor kapcsolatba kerül Teofil Roederer reimsi pezsgőgyárossal, és nála francia-német kereskedelmi levelezőként alkalmazást kap, de nemsokára már a Delbeck & Cie. cégnél dolgozik. Miután a pezsgőkészítés gyakorlati tudnivalóit a „legelső francia házaknál” elsajátítja, megalapítja első gyárát Franciaországban, Champagne fővárosában Reimsben. Törley József magyarországi tevékenységét Promontorban kezdi. Cégét 1882. augusztus 1-én jegyzik be a budapesti cégbíróságon „Törley József és Társa” néven.