Elmúltál 18 éves?

Az oldal cookie-kat használ, ha belépsz elfogadod ezt.
Adatvédelmi beállítások


Are you at least 18 years old?

This site uses cookies, if you enter, you accept this.
Privacy settingsTörley Pezsgőrend

Törley Pezsgőrend


A világ borászati hagyományait őrző Bacchusi Borrendekhez csatlakozva Budafokon 1987-ben megalakult a világ első pezsgőrendje, a Chevaliers TÖRLEY.

A pezsgőrend a magyarországi pezsgőgyártás nagy alakjának, TÖRLEY Józsefnek állít emléket, s igyekszik megőrizni a nevével fémjelzett évszázados hagyományokat. A pezsgőrend tagjainak szigorú követelményeknek kell megfelelniük, tudásukat a jelöltek próbákkal bizonyítják. Az avatási szertartáson nemcsak a különböző pezsgőfajták felismerésével kell megbirkózni, de feladat egy nyerspezsgő degorzsálása is.

Ez azt jelenti, hogy a palack óvatos kézi kinyitásával a benne lévő seprőt (a palack nyakában összegyűlt üledéket) ki kell lövetni oly módon, hogy a megtisztított pezsgő a palackban maradjon. A sikeres próbatétel után Dom Perignonra, a pezsgőkészítés titkára rábukkanó szerzetesre kell a jelöltnek felesküdnie, s csak ezután következhet a lovaggá ütés.

A rend tagjainak önként vállalt feladata, hogy tegyenek meg mindent a minőség megőrzése érdekében, ismertessék meg a széles közvéleménnyel a TÖRLEY Pezsgőpincészet pezsgőit, s hirdessék a világban a bor és a TÖRLEY pezsgő szeretetét, a kulturált borfogyasztást, a bor fontos szerepét az emberek életében. A rend minden tagjának – akik borász szakemberek, a pincészet kiemelkedő partnerei, valamint a Törley család leszármazottjai, a politikai és művészeti élet ismert személyiségei – kötelessége a rend pezsgőjének és ezen keresztül a TÖRLEY Pezsgőpincészet és termékeinek tradícióját, hírnevét a világba elvinni és erősíteni.

A rend rituális itala a TÖRLEY Extra Cuvée, mely kereskedelmi forgalomba nem kerül. Az avatási ceremónián sikeres próbát tett jelöltek ebből a fajtából kapnak egy dísz palackot speciális fadobozban.
A 12 g/liter cukortartalmú TÖRLEY Extra Cuvée a legkiválóbb etyeki pezsgő alapborok cuvéejéből készül, melyben a karakteres, magas savtartalmú Chardonnay, Olaszrizling, Ezerjó fajták dominálnak.

Tisztségviselők:

Karkó János - Nagymester
Quirin Károly - Ceremóniamester
Lőrik Tamás - Kancellár
Koczuba Róbert - Főpohárnok
Szabó M. Kata - Pecsétőr
Csomay András - Utazónagykövet

A TÖRLEY Pezsgőrend elérhetősége:

Lörik Tamás, Kancellár
Tel: 424-2645
Fax: 226-0429
E-mail: Chevaliers@torley.hu