Elmúltál 18 éves?

Az oldal cookie-kat használ, ha belépsz elfogadod ezt.
Adatvédelmi beállítások


Are you at least 18 years old?

This site uses cookies, if you enter, you accept this.
Privacy settingsTörley pezsgő hűtve
Az alapbor

A pezsgőkészítés a szőlőterületek kiválasztásával kezdődik. Olyan területről származó szőlőt érdemes használni, amely viszonylag magas savtartalmú és jó savösszetételű bor készítésére alkalmas. Fontos, hogy a szőlő a szüret időpontjában egészséges legyen, mert a borban fellelhető esetleges hibák a szén-dioxid hatására felerősödhetnek. 

A szüret időpontját úgy kell kiválasztani, hogy a szőlőből 8-9 g/l, de akár 10-12 g/l savtartalmú, 10,5-11,5 %vol. alkoholtartalmú bort tudjunk készíteni. A szőlő technológiai érettségi állapotában kell szüretelni, tehát viszonylag korán, de nem éretlenül.

A szőlőfeldolgozásnak gyorsnak és kíméletesnek kell lennie az oxidáció elkerülése végett, így lehet megőrizni a szőlő primer aromaanyagait.

Bor erjesztés technológiája, hasonlatos a fehérbor erjesztés technológiájához: reduktív, irányított erjesztés 12-14 °C-on.  Házasítás: a különböző szőlőfajták borait olyan arányban házasítjuk (keverjük) egymással, hogy évről-évre azonos stílusú pezsgőt tudjunk készíteni, az évjáratok közti különbségeket kiegyenlítsük.

Évjáratos pezsgő: Egy adott évjáratból származó pezsgő.
Prestige cuvée: Az adott pezsgőház legjobbnak tartott cuvée-je.

A pezsgő alapbor elkészítéséhez kifejezetten alkalmas szőlőfajták
  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier
  • Pinot Grigio
  • Zöldveltelini
  • Riesling
Törley pezsgő pohárban
Asti típusú pezsgőknél muskotályos szőlőfajtákat használnak.
Törley Hagyomány és minőség 1882 óta