Elmúltál 18 éves?
Are you at least 18 years old?

Törley pezsgő hűtve
Az alapbor

A pezsgőkészítés a szőlőterületek kiválasztásával kezdődik. Olyan területről származó szőlőt érdemes használni, amely viszonylag magas savtartalmú és jó savösszetételű bor készítésére alkalmas. Fontos, hogy a szőlő a szüret időpontjában egészséges legyen, mert a borban fellelhető esetleges hibák a szén-dioxid hatására felerősödhetnek. 

A szüret időpontját úgy kell kiválasztani, hogy a szőlőből 8-9 g/l, de akár 10-12 g/l savtartalmú, 10,5-11,5 %vol. alkoholtartalmú bort tudjunk készíteni. A szőlő technológiai érettségi állapotában kell szüretelni, tehát viszonylag korán, de nem éretlenül.

A szőlőfeldolgozásnak gyorsnak és kíméletesnek kell lennie az oxidáció elkerülése végett, így lehet megőrizni a szőlő primer aromaanyagait.

Bor erjesztés technológiája, hasonlatos a fehérbor erjesztés technológiájához: reduktív, irányított erjesztés 12-14 °C-on.  Házasítás: a különböző szőlőfajták borait olyan arányban házasítjuk (keverjük) egymással, hogy évről-évre azonos stílusú pezsgőt tudjunk készíteni, az évjáratok közti különbségeket kiegyenlítsük.

Évjáratos pezsgő: Egy adott évjáratból származó pezsgő.
Prestige cuvée: Az adott pezsgőház legjobbnak tartott cuvée-je.

A pezsgő alapbor elkészítéséhez kifejezetten alkalmas szőlőfajták
  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier
  • Pinot Grigio
  • Zöldveltelini
  • Riesling
Törley pezsgő pohárban
Asti típusú pezsgőknél muskotályos szőlőfajtákat használnak.
Törley Hagyomány és minőség 1882 óta