Elmúltál 18 éves?

Az oldal cookie-kat használ, ha belépsz elfogadod ezt.
Adatvédelmi beállítások


Are you at least 18 years old?

This site uses cookies, if you enter, you accept this.
Privacy settingsTörley pezsgő az ünnepi asztalon

Jótanácsok


A pezsgőbontás az ünnep megkoronázása, de magáért az ital élvezetéért, egy jól sikerült nap lezárásaként is kinyithatunk egy palack pezsgőt.

A hagyományosan palackban erjesztett és érlelt pezsgők kitűnő alkalmi és ünnepi italok.
A tartályban készült pezsgők pedig kellemes frissítők vagy étkezések kísérői.
 
A pezsgő ideális fogyasztási hőmérsékletét megfelelő előhűtéssel érhetjük el, és mindig ezen az ideális hőfokon tároljuk.
 
A 4-8 °C fogyasztási hőfok biztonságos tartása érdekében a pezsgőspalackot lehetőleg mindig víz és jég keverékével töltött pezsgősvödörbe helyezzük. Vegyük számításba, hogy így a pezsgő tízpercenként kb. 2 °C-ot hűl (a melegebb pezsgő nyitáskor könnyen kilövi a dugót, és az ital kihabzik).
 
A pezsgősvödörből kivéve a palackot hófehér asztalkendővel leszárítjuk, arra is ügyelve, hogy közben ne sértsük meg a pezsgő védjegyének is tekinthető címkét.

Könnyebb a pezsgősüveg drótkosarának vagy kengyelének lebontása, és a dugó sem repül ki váratlanul, ha a palackot közben kb. 45 fokos szögben oldalra döntjük. A kupakot körbeszakítva, tekerjük ki a kosarat rögzítő huzal hurokját, és lazítsuk meg annak lábait.

Ellenőrizzük, hogy a dugó nem nyomul-e kifelé a palackból. Ha a dugó kimozdult, tenyerünkkel szorítsuk le a kupakot, a kosarat, majd mindhármat egyszerre, lehetőleg lassan távolítsuk el. Ha rendben van a palackban a dugó, akkor egyszerre vegyük le a kosarat és borítókupakját. Fogjuk meg egyik kezünkkel a palack testét, a másikkal a dugót úgy, hogy hüvelykujjunk a dugó fölé kerüljön, a többi pedig a palack nyakát szorítsa.

Fordítsuk el, majd döntsük meg az üveget úgy, hogy zaj nélkül távolíthassuk el a dugót. Ha a dugó nem mozdul, egyik kezünkkel fordítsuk el újra a palackot, most az alját átfogva. Ha így sem érnénk el eredményt, úgy a dugóemelővel segítsük a dugó eltávolítását.
 
A pezsgősdugót – néhány különlegesen vidám alkalom kivételével – zaj nélkül kell eltávolítani. A pukkanás a legtöbb embert zavarja, másrészt, ha durrantva nyitjuk a pezsgőt, nagyon sok hab, szénsav és ital megy feleslegesen veszendőbe.
 
Tiszta asztalkendővel töröljük le a palack száját. Ha a dugónak kellemetlen szaga van, akkor az ital is hibás.

Szaglással, próbaízleléssel ellenőrizzük, hogy illatában, ízében, szénsavtartalmában, finomságában kifogástalan-e a pezsgő. Ez mindig a vendéglátó kötelessége és joga.

 
A poharakat nem szabad hűteni a pezsgő kitöltése előtt. A pezsgőt – ellentétben a borral – nem ajánlatos a pohárban forgatni, mivel így sok szénsav eltávozik belőle, és veszít finomságából. Ezért a pezsgőspoharakat 5/6-ig is teletölthetjük.

A habképződés és a buborékok játékának szemet gyönyörködtető élvezete érdekében hosszúkás, úgynevezett „flőte” alakú poharakat használjunk, melyeket többszöri töltögetéssel óvatosan tölthetünk meg. A pezsgőspoharakat célszerű kézben fogva úgy megtölteni, hogy a pezsgőspalack felé kb. 60 fokos szögben megdöntjük. Ezáltal a pezsgő a pohár oldalán végigcsorogva lényegesen kevesebb szénsavat veszít. , A széles, kehely alakú poharakat egyszerre megtölthetjük, de ezek inkább csak illatos pezsgőfajtákhoz ajánlhatók.