Elmúltál 18 éves?
Are you at least 18 years old?

Törley pezsgő az ünnepi asztalon

Jótanácsok


A pezsgőbontás az ünnep megkoronázása, de magáért az ital élvezetéért, egy jól sikerült nap lezárásaként is kinyithatunk egy palack pezsgőt.

A hagyományosan palackban erjesztett és érlelt pezsgők kitűnő alkalmi és ünnepi italok.
A tartályban készült pezsgők pedig kellemes frissítők vagy étkezések kísérői.
 
A pezsgő ideális fogyasztási hőmérsékletét megfelelő előhűtéssel érhetjük el, és mindig ezen az ideális hőfokon tároljuk.
 
A 4-8 °C fogyasztási hőfok biztonságos tartása érdekében a pezsgőspalackot lehetőleg mindig víz és jég keverékével töltött pezsgősvödörbe helyezzük. Vegyük számításba, hogy így a pezsgő tízpercenként kb. 2 °C-ot hűl (a melegebb pezsgő nyitáskor könnyen kilövi a dugót, és az ital kihabzik).
 
A pezsgősvödörből kivéve a palackot hófehér asztalkendővel leszárítjuk, arra is ügyelve, hogy közben ne sértsük meg a pezsgő védjegyének is tekinthető címkét.

Könnyebb a pezsgősüveg drótkosarának vagy kengyelének lebontása, és a dugó sem repül ki váratlanul, ha a palackot közben kb. 45 fokos szögben oldalra döntjük. A kupakot körbeszakítva, tekerjük ki a kosarat rögzítő huzal hurokját, és lazítsuk meg annak lábait.

Ellenőrizzük, hogy a dugó nem nyomul-e kifelé a palackból. Ha a dugó kimozdult, tenyerünkkel szorítsuk le a kupakot, a kosarat, majd mindhármat egyszerre, lehetőleg lassan távolítsuk el. Ha rendben van a palackban a dugó, akkor egyszerre vegyük le a kosarat és borítókupakját. Fogjuk meg egyik kezünkkel a palack testét, a másikkal a dugót úgy, hogy hüvelykujjunk a dugó fölé kerüljön, a többi pedig a palack nyakát szorítsa.

Fordítsuk el, majd döntsük meg az üveget úgy, hogy zaj nélkül távolíthassuk el a dugót. Ha a dugó nem mozdul, egyik kezünkkel fordítsuk el újra a palackot, most az alját átfogva. Ha így sem érnénk el eredményt, úgy a dugóemelővel segítsük a dugó eltávolítását.
 
A pezsgősdugót – néhány különlegesen vidám alkalom kivételével – zaj nélkül kell eltávolítani. A pukkanás a legtöbb embert zavarja, másrészt, ha durrantva nyitjuk a pezsgőt, nagyon sok hab, szénsav és ital megy feleslegesen veszendőbe.
 
Tiszta asztalkendővel töröljük le a palack száját. Ha a dugónak kellemetlen szaga van, akkor az ital is hibás.

Szaglással, próbaízleléssel ellenőrizzük, hogy illatában, ízében, szénsavtartalmában, finomságában kifogástalan-e a pezsgő. Ez mindig a vendéglátó kötelessége és joga.

 
A poharakat nem szabad hűteni a pezsgő kitöltése előtt. A pezsgőt – ellentétben a borral – nem ajánlatos a pohárban forgatni, mivel így sok szénsav eltávozik belőle, és veszít finomságából. Ezért a pezsgőspoharakat 5/6-ig is teletölthetjük.

A habképződés és a buborékok játékának szemet gyönyörködtető élvezete érdekében hosszúkás, úgynevezett „flőte” alakú poharakat használjunk, melyeket többszöri töltögetéssel óvatosan tölthetünk meg. A pezsgőspoharakat célszerű kézben fogva úgy megtölteni, hogy a pezsgőspalack felé kb. 60 fokos szögben megdöntjük. Ezáltal a pezsgő a pohár oldalán végigcsorogva lényegesen kevesebb szénsavat veszít. , A széles, kehely alakú poharakat egyszerre megtölthetjük, de ezek inkább csak illatos pezsgőfajtákhoz ajánlhatók.