Elmúltál 18 éves?

Igen

NemAz oldal cookie-kat használ, ha belépsz elfogadod ezt.
Adatvédelmi beállítások


Are you at least 18 years old?

Yes

NoThis site uses cookies, if you enter, you accept this.
Privacy settingsTörley Pezsgőrend

Törley Pezsgőrend


A világ borászati hagyományait őrző Bacchusi Borrendekhez csatlakozva Budafokon 1987-ben megalakult a világ első pezsgőrendje, a Chevaliers TÖRLEY.

A pezsgőrend a magyarországi pezsgőgyártás nagy alakjának, TÖRLEY Józsefnek állít emléket, s igyekszik megőrizni a nevével fémjelzett évszázados hagyományokat. A pezsgőrend tagjainak szigorú követelményeknek kell megfelelniük, tudásukat a jelöltek próbákkal bizonyítják. Az avatási szertartáson nemcsak a különböző pezsgőfajták felismerésével kell megbirkózni, de feladat egy nyerspezsgő degorzsálása is.

Ez azt jelenti, hogy a palack óvatos kézi kinyitásával a benne lévő seprőt (a palack nyakában összegyűlt üledéket) ki kell lövetni oly módon, hogy a megtisztított pezsgő a palackban maradjon. A sikeres próbatétel után Dom Perignonra, a pezsgőkészítés titkára rábukkanó szerzetesre kell a jelöltnek felesküdnie, s csak ezután következhet a lovaggá ütés.

A rend tagjainak önként vállalt feladata, hogy tegyenek meg mindent a minőség megőrzése érdekében, ismertessék meg a széles közvéleménnyel a TÖRLEY Pezsgőpincészet pezsgőit, s hirdessék a világban a bor és a TÖRLEY pezsgő szeretetét, a kulturált borfogyasztást, a bor fontos szerepét az emberek életében. A rend minden tagjának – akik borász szakemberek, a pincészet kiemelkedő partnerei, valamint a Törley család leszármazottjai, a politikai és művészeti élet ismert személyiségei – kötelessége a rend pezsgőjének és ezen keresztül a TÖRLEY Pezsgőpincészet és termékeinek tradícióját, hírnevét a világba elvinni és erősíteni.

A rend rituális itala a TÖRLEY Extra Cuvée, mely kereskedelmi forgalomba nem kerül. Az avatási ceremónián sikeres próbát tett jelöltek ebből a fajtából kapnak egy dísz palackot speciális fadobozban.
A 12 g/liter cukortartalmú TÖRLEY Extra Cuvée a legkiválóbb etyeki pezsgő alapborok cuvéejéből készül, melyben a karakteres, magas savtartalmú Chardonnay, Olaszrizling, Ezerjó fajták dominálnak.

Tisztségviselők:

Karkó János - Nagymester
Quirin Károly - Ceremóniamester
Lőrik Tamás - Kancellár
Koczuba Róbert - Főpohárnok
Szabó M. Kata - Pecsétőr
Csomay András - Utazónagykövet

A TÖRLEY Pezsgőrend elérhetősége:

Quirin Károly, Ceremóniamester
Tel: 424-2644
Fax: 226-0429
E-mail: pezsgorend@torley.hu